Loading...

anak mama dh dekat 2 bulan dh..

assalamualaikum..lama x merapu kt sini..malas..malas dan malas..semenjak ada baby ni, byk masa dihabiskan utk anak jer..hehe..

sekarang masih cuti..lepas raya nnt baru balik sekolah..sekarang duduk rumah jaga anak..kiranya tukar profesion jd suri rumah sepenuh masa jap..haha..baby makin sihat..rasanya dh 5kg lebih utk bulan kedua ni..mana taknya..bulan pertama pun dah 4.5kg..sekarang makin bertambah-tambah berat..huu..lenguh tangan mama ni nk dukung debab ni..hehe

eryna sofea binti mohd badiuzaman..ni nama anak sy..due 22 mei tapi sofea ni keluar awal seminggu..15 mei 2013..maybe dia pun x sabar nk tgk mama n abah dia kot..konvo?? memang x dpat pegi laaa..belum sihat lagi masa tu..masa bersalin tu, banyak jugak jahitan..so, better rest jela..dhla jauh..wakilkan suami je amek transkrip degree tu..sedih jugak laa..xda sekeping gambar pun daku memegang scroll mcm org lain..tapi xpela..sofea ni pengubat segalanya..

setakat ni ok..sofea ni bukan jenis yg buat perangai sgt..asalkan dia selesa, dia ok..senang nk jaga dia..cuma kadang2 tu adala jugak malam yg dia tdo lewat..mybe siang dah tido lama kot, puas tido..tu yg malam berjaga..haha..sekarang ni dh tau perangai dia..so, petang2 jgn bg tido lama sgt..bawa g jalan2..main2 dgn dia..barulah dia tido nyenyak malam2..haha

pasal bersalin tu xtaula nk citer mcm mana..sakitnya Allah je yg tau..sapa yg bersalin tu tau sendiri laa..rasa mcm nk mati pun ada..ya Allah, masa tu mmg x dapat nk fikir pape kecuali ingat Allah je..syukur la nurse hospital baik2..dorg bg semangat, ajar mcm mana (yela anak sulung, mna tau nk push smua tu)..dorg siap buat lawak lg..ayat yg paling lawak "adik..teran habis2 klu xnk kepala anak jd mcm ultraman"..haha..masa bersalin tu pagi..so, ada budak2 praktikal..dorg ni memang sah2 la baik..budak baru kan..siap tolong urut2 pinggang aku bagai..yg paling best siap suapkan air milo lg..kih3..alhamdulilah sebab aku sakit x lama sgt..masa sampai hospital tu (4 pg mcm tu) dh terbuka 5 cm dh..boleh senyum lg sebab x sakit sgt..tp lepas tu adoii...bergegar abeh katil..haha..bilik yg sejuk tu dah tak rasa sejuk dh..berpeluh-peluh..sakitnya ya Allah..insap kejap..hehe..tapi lepas je baby keluar..fuh..hilang semua sakit...x sakit lgsung dah..betul la ckp nurse tu..

nurse: adik..sakit ka??
aku: sakit kak...
nurse: hg mesti tobat xmau dah kan?? (serik bersalin)
aku: tobat xmau dah kak..(leh gelak lg)
nurse: hg bohong..hujung tahun depan aku tgk muka hg pulak la kt sini..
aku: hahaha (gelak jela)
nurse: sat ja sakit..nanti tengok muka anak, lega terus..mcm org kute tauk buang (ni org kedah phm laa)

betul ya Allah..lepas baby keluar, lega terus..tambah pulak bila dapat tgk muka baby..leganya..nurse letak baby kat dada..masa tu si sofea ni berlendir-lendir lg la..bersyukur sgt masa tu..pastu nurse bawa baby p timbang, ukur, cuci segala bagai..aku pulak kena proses lg..keluarkan uri..keluarkan uri ni tak sakit..x payah teran apa..dorg tarik bawa keluar n suruh kita batuk2 je sikit..ingatkan dh setel..rupanya tak lagi..kena jahitla pulak..haa..ni pun sakit tak tertahan..dahla banyak luka..jahit mentah2 pulak tu..tapi aku ni special cket..luka banyak kot..dorg bg bius..tapi sakit jugak laa..dapat rasa jarum dok cucuk2 kat situ..huuuu..aku siap pakai gas lg..biar lali2 sket..xla rasa sakit ngat..huhu..

lepas smua setel, bawa masuk wad..masa tu husband dtg ngn mak n kakak aku..aku bersalin pukul 8.01 pagi..so, tgh hari tu dorg balik dulu..ptg baru dtg balik..tapi ptg tu aku dh boleh discharged..sebab xda masalah pe..baby pun berak semua..yeeaaa..

hari ketiga tu sedih laa..sebab sofea kena tahan wad..dia kuning (jaundis kan??) 2 malam jugak la kat wad..rindunya la kt dia..mlm2 tdo dok cium bantal dia..huwaaa..ptg2 aku p la melawat..tp x leh lama2..sebab sofea kena dok bawah 'lampu biru' tu..lpas 3 hari dh sihat..alhmdulilah sihat smpai hari ni..semoga terus sihat ye syg..

dh byk menulis ni..tgk gmbr pulak la eh..

selepas lahir..mata pun x celik lg..tdo jer...

hari kedua..tgk, mata dia dh kuning tu..
lepas keluar wad..dah sihat..alhamdulilah
sedapnya tdo ngn abah dia..
siap nk g klinik..sebulan (renyeh!!)

kena buli yeaayyy!!!
suka isap jari ye sofea..
semalam..dgn mama..nk g shopping baju cik sofea debab!! hehe

bahagia selamanya..insyaAllah..

berharap..

assalamualaikum..
bosannya petang ni..sambil tunggu husband balik keja, jom menaip dulu kat sini..pergh, tgk tajuk post ni x boleh blah kan??  haha

sebenarnya hari ni usia kandungan dah 36 minggu 4 hari..yup, dah x lama..sebelum2 ni, masa blogwalking kat blog2 org yg berpengalaman bersalin, ramai ja yg dah bersalin masa minggu 36 dan ke atas ni..kiranya 36 minggu ni sebenarnya kandungan tu dah matang katanya..yela kot, kita tak biasa..huhu..ada jugak yg bersalin sebelum usia kandungan mencecah 36 minggu..kawan aku bersalin minggu ke 37..

bestnya kalau dpat bersalin awal, sebenarnya jauh di sudut hati masih teringin n berharap dapat ke majlis konvokesyen 27 mei nanti..tapi, semuanya terletak di tangan Allah kan..kita berdoa jela, Allah tahu yg terbaik..huhu..baby ni xtaula bila mau keluar..

tarikh due 22 mei nanti..tapi scan 3 hari lepas, kepala baby dah masuk ruang pelvis..sekarang ni kerap sgt kencing..maybe sebab kepala dia menekan pundi kencing aku kot..hehe..abg ipar cakap "seminggu lagi beranak la tu".. iya2 ja kan..hahaha..tapi org cakap kalau dh mcm ni, dh x lama..takut la jugak..banyak2 la doa sekarang ni n baca surah Maryam..huhu..sekarang ni sakit pinggang sgt2..yg ni memang tak boleh nk buat apa dah..nak letak minyak panas ke apa memang tak boleh ok..kat sekolah pulak, jalan sana, jalan sini, naik tingkat 2, tingkat 3..adoiiii..memang letih..tambah pulak dgn 30 waktu seminggu..memang sakit lutut ni mengalahkan orang tua dah..mula2 lutut kiri je sakit, sekarang ni dua2 belah dah sakit..

balik sekolah tadi basuh semua baju2 baby..takut2 x sempat nanti..x elok kan kalau pakai baju yg terus dari kilang..habuk ke kuman ke apa, mana kita tahu..aku guna sabun khas utk basuh baju baby ni..beli kat butik baby semalam..hehe..serius, bau dia wangi sangat..best2..

tadi dah bincang dgn guru besar pasal cuti..insyaAllah nak amek 90 hari..lama sikit kan dapat rest..hehe..pasal konvo tu, entah la..kalau baby ni keluar awal, insyaAllah nak p jugak..5 tahun setengah ok aku belajar nak dapatkan degree..sedih kot tak dapat p..uuuwaaaa...tapi bila baca post2 dekat facebook, ramai ja yg pregnant n x dapat hadir konvo..ingatkan aku sorang je..huhu..yg duduk sabah sarawak tu kalau dah 28 minggu pregnant, mana boleh naik flight lagi kan..so, dorang pun tak dapat datang jugak..ada geng la..haha

hmm..cukup la kemerapuan petang ni..rajin2 nanti, boleh la update lagi..tata
 


assalamualaikum..

lamanya x update blog..bukan habuk, dh berkulat dh ni..haha..

hidup sekarang dh berubah..dulu belajar, sekarang mengajar..dulu bujang, sekarang berkahwin..dulu x pregnant, sekarang mengusung perut yg semakin memboyot..

tapi..inilah kehidupan kan..tak kan berada pada tahap yg sama ja..

actually aku pregnant lepas raya puasa lg..tp tak tahu..dh pregnant 5 minggu baru tahu..mula2 tu ok..tapi masuk minggu ke7, alahan teruk la..bayangkan masa tu x habis study lg..exam, kissm, dgn pembentangan kajian tindakan lg..dugaan betul masa tu..tp anak ni kan bawa rezeki..alhamdulilah..semuanya dpt diharungi jugak..

sepanjang 7 bulan ni, macam2 la jangkaan org..anak lelaki la, perempuan la..hakikatnya, aku sendiri pun belum tahu..7 mac 2013 ni baru scan, tu pun belum tentu nampak lg..x kisah la anak lelaki ke perempuan ke..asalkan baby sihat, jd anak yg soleh/solehah sudahla...

sekarang aku n husband mengajar di taiping..rezeki la jugak dpt sekolah dekat2..kalau x, mau nangis jugak aku..haha..berkat doa semua, alhamdulilah..

sebenarnya rindu kawan2..hidup masa study x sama masa bekerja..dulu selalu la berpoya2 hujung minggu..jalan sana sini..dh keja ni semua jauh2..nk jumpa pun susah..semua tercampak merata-rata..yg paling sedih tu, konvo nanti aku x boleh p..mana taknya, due date 22 mei, konvo 27 mei..xkan beranak 5 hari dh nk p kot..adoi..sedih2..tapi kalau baby ni keluar awal cikit, nak ja lari p jugak..hehe

sekolah tu ok la..tapi mengajar sekolah cina ni banyak cabaran..budak2 cina ni bukan paham pun kita cakap..lagi2 yg tahap 1..sabar jelah..cuba yg terbaik..suasana sekolah cina ni sangat la lain banding sekolah kebangsaan..mana taknya, assembly pun bahasa cina, semua program guna bahasa cina..kami yg melayu ni senyum jelah kalau kena kutuk pun..haha..semoga semuanya baik2 jela harapnya..

nah, gmbar perut boyot 7 bulan..

sambutan chap goh meh sekolah husband


indahnya perkahwinan

assalamualaikum..

lamanya tak menulis..tahla, rasa malas nk menaip kat sini..lg pun kerja banyak sangat..maklum la dh nak abis belajar kan..mcm2 benda yg nk kena buat..

alhamdulilah, dh 6 bulan aku kawin..dh separuh tahun..setakat ni, ok la..setakat gaduh2 manja tu biasala..haha.. tak kan la baik memanjang kan..rumah tangga mana yg tak dilanda badai..huhu

aku hepy sangat sebab husband aku ni macam tau2 ja apa yg aku nak/teringin.. contohnya, aku teringin nk makan KFC..dlm hati jela..tapi bila keluar, dia terus ajak p KFC..power2..haha..banyak benda yg jadi mcm ni..tak taula kebetulan ke atau kami ni ada aura yg kuat..hehe

Allah Maha Mengetahui, Maha Penyayang..hidup ni bertambah bahagia dengan perkahwinan..terima kasih Allah..

bila tgn aku sejuk, tgn husband panas..bila tgn husband sejuk, tgn aku panas..ada sesuatu yg akan mengeratkan kita dlm perkahwinan..saling memerlukan..Allah hebat...

p/s~ saja nk menulis sebelum tido..kalau org dh kawin, taula kan..

saya syg suami saya..love u so much abg...

tanaman menjadi

assalamualaikum..
budak2 ramai sgt kat library..tak da mood dah nk hias rak buku..nanti la pulak tampal2 bunga..huhu

sebenarnya nak cerita benda lain, tapi dah termasuk bab sekolah pulak kan..apa la.. masa cuti sem hari tu, cuti 3 minggu kan..aku duduk rumah ja, makan n tidoq..keja aku perabeh beras umah mak aku, umah mertua aku..haha..

pada suatu petang, sedang aku melipat baju, laki aku pun berkata..jom kita tanam sayur nak?? pergh..buang tabiat..tanam masa projek K. Hidup pun tak jadi..laki aku pun terus la merumput, sebelah umah mertua aku..tanah tu kosong, rumput ja penuh..aku pun kesian la..laki aku tu dhla kurus, dok buat keja camtu lagila makin kering..aku pun ambik la cangkul satu lagi, buang2 rumput..pastu aku buat batas..baru 2 batas, aku rasa macam nak mati kot..serius, penat gila!! ya Allah..mcm ni la petani2 rasa..yg kita senang2 ja makan sayur..nak beli pun nak yg murah..kan??

hari kedua tu aku tambah lg 1 batas..lepas tu aku tak mau dah..penat cek oiii...petang tu jugak, aku n suami p beli benih..dia yg pilih..kami beli benih sawi..rm2 je pun sebungkus..petang tu, laki aku tabur la benih, pastu siram2...

cuti sem pun habis n kami pun balik ipoh..sebelum tu laki aku sempat la ubah anak benih ke batas yg aku buat..minggu lepas bila aku balik kampung.......










taadaaaaaaaa..........


fresh..x yah risau pasal racun ke apa..memang tak da..

sayur kat batas aku gemuk2 macam aku jugak...

banyak sangat ni..maybe mak mertua aku jual kot nanti..

batas yg besar tu suami aku buat..aku batas kecik2 ja..
 

berbaloi-baloi kalau kita berbakti pada tanah ni kan..hasil dia banyak..hanya berbekalkan modal rm2 (tak habis pun benih tu), dah dapat hasil banyak mcm ni..syukur, alhamdulilah..