ayah..kita jumpa di syurga..INSYAALLAH..

ayah dah tinggalkan kami pada 24 Januari 2012, pukul 6.50 petang..ayah sakit kejap sangat..rasa macam tak percaya ja..tapi kami puas hati jaga ayah lebih kurang seminggu ayah sakit..kami berkampung kat hospital, jaga ayah betul2..ayah nak balik, kami bawa balik..bila ayah sakit kat rumah, kami call nurse datang semua..ayah sakit kanser hati..separuh hati dia dah rosak..doktor pun cakap ayah takkan bertahan lama..paling lama 5 ke 6 bulan..masa tu semua menangis..tapi depan ayah, kami tak bersedih..kami still buat lawak bangang nak buat ayah hepy..tapi belakang ayah, Allah je tahu hati kami..sedih sangat2 bila orang yang kita sayang nak tinggalkan kita buat selamanya..

ayah baik sangat2..kat mulut dia just sebut Allah..syahadah je kat mulut ayah..siap dengan makna sekali.."aku bersaksi tiada Tuhan disembah selain Allah, nabi Muhammad pesuruh Allah"..ayah tak pernah mengeluh sakit..ayah sabar..kami selalu pesan.."ayah..kalau ayah sakit, ingat Allah..bila ingat Allah, hilang rasa sakit tu"..kak ipar selalu pesan..bila nampak ayah sakit..kami suruh ayah sebut syahadah jer..

petang ayah meninggal tu, mak n kawan ayah je ada..kami tido sebab letih sangat..lagi pun ayah tido..kiranya ayah meninggal dalam tido..kawan ayah cakap nampak ayah menguap je sekali..pastu dah tak da..aku rasa dada ayah, memang dah tak bernyawa..tapi aku tak rasa nak nangis pun..memang redha sangat2..petang tu nak mandikan ayah la, tapi tak sempat..aku pegang kaki ayah, panas..pelik jer..org mati kan sejuk..lagi pun ayah berpeluh..cik ma lap peluh ayah, pastu ayah berpeluh lagi..kat bahagian muka..call nurse suruh datang..memang ayah dah tak ada..dah style mayat ayah berpeluh kot..bila tengok, ayah macam tido ja..tak nampak langsung ayah meninggal...

malam ayah meninggal tu, wat tahlil..ramai sangat yg datang..aku jaga sebelah ayah gilir2 dengan kak2 aku..buka tudung muka ayah..aku selalu pegang2 mayat ayah..sejuk dah tapi still berpeluh..ramai yg baca Yassin, baca Quran..malam tu kami tido jugak kejap..yg lain mengaji...bangun pagi tu awal2 lagi aku p check mayat ayah..berpeluh lagi..macam tido, betul ke ayah tak da dah..tak percaya je rasa..tapi kami memang redha la..tak menitis air mata..kami bangga jadi anak ayah..
 

2 ke 3 hari sebelum ayah meninggal ayah cakap "ayah minum air apa pun manis" padahal kami suap ayah air masak je time tu..ya Allah, alhamdulilah..kami memang menangis, bahagia bila Allah bagi ayah rasa macam tu.. bila makan pulak, ayah cakap semuanya sedap..hari balik hospital tu, aku minta ayah suapkan makan..masa tu makan bihun..kami makan ramai2..ayah suap semua orang..bahagia campur sedih time tu..ayah pesan "jangan bergaduh adik beradik, jaga perangai semua"..

malam aku sampai lepas ayah operate, malam 18hb..ayah tanya Bad tak balik?? aku jawab tak..Bad balik sabtu nanti..aku rasa ayah tak sempat jumpa Bad sebab ayah memang sakit teruk masa tu..tapi alhamdulilah, ayah bertahan..sempat jumpa Bad n family..ayah pegang tangan Bad, tapi ayah tak cakap apa kecuali mengucap kalimah syahadah..aku tahu ayah sakit sangat dan aku tahu Bad sedih time tu..

pagi ayah nak dikebumikan tu kami anak beranak yg uruskan..kami nak luangkan semua masa dengan ayah buat kali terakhir..ada 2 orang pakar yg uruskan ayah..yg lain kami adk beradik, cucu2 ayah..ramai ja yg boleh uruskan, tapi kami nak buat sendiri..kami mandikan ayah..mayat ayah ringan, lembut..nak alih pun senang..tangan, jari2 ayah tak keras pun, lembut..bahagianya kami!! semua berjalan lancar..lepas mandikan ayah, kami kafankan ayah..time tu, tak pandai sangat..tolong gitu2 jer..tapi segala urusan mudah dan cepat..target 10.40 pagi siap kafan..alhamdulilah, 10.40 pagi tepat dah siap kafan ayah..kami semua kucup ayah buat kali terakhir..masa tu sebak, sedih..tapi tak la meraung..boleh tahan sebab insyaALLAH ayah dapat yang terbaik kat sana...kami naik van jenazah..ikut jenazah sampai ke masjid..lepas ayah disembahyangi, kami gerak ke kubur..urusan pengebumian ayah mudah..pak cik penggali kubur tu cakap senang korek liang ayah, tak da air..tanah kubur ayah lembut, tak berseroi..masa kebumi ayah, pak cik penggali kubur cakap.."cepat pulak hari ni, tanah pun lembut"..bestnya..aku tengok, tak da sapa pun berpeluh masa kebumikan ayah..padahal dah tengah hari..angin sejuk, tak panas pun..lepas keluar pagar kubur, baru rasa panas..alhamdulilah, semua selesai dengan senang dan baik..

ayah banyak bagi hint2 yang dia nak tinggalkan kami..cuma kami je yg buat tak perasan..ayah cakap ayah tak nak buat bendang dah lepas ni, ayah tak larat..pastu yg aku terkilan bila ayah cakap "rasanya ayah tak sempat nak makan duit gaji adik"..banyak lagi petunjuk yg ayah nak tinggalkan kami..tapi tak pa..ayah pergi dengan cara yg paling baik..kami bersyukur dan berterima kasih sangat kat Allah..ayah memang baik, tak pernah nak merungut walaupun hidup susah  dulu..yg paling penting, kami tahu Allah sentiasa kat hati ayah..

semoga ayah bahagia di sana..insyaALLAH kita jumpa di syurga ayah..terima kasih sebab dah beri kasih sayang hampir 23 tahun kat adik..adik sayang ayah..banyak kenangan yg ayah tinggalkan..kalau nak cerita, tak kan habis..biarla kami simpan kenangan ni sampai bila2..kami akan selalu doakan ayah..berbahagialah ayah di sana..INSYAALLAH...


p/s: terima kasih Bad n family..sebab datang ziarah dan sembahyangkan ayah..terima kasih jugak kak pah, geea, piyah n zura yg datang ziarah n bagi semangat kat aku..kawan2 lain yg mesej, thanks..insyaALLAH apa yg ayah minta tu, adik akan tunaikan secepat mungkin..semoga segalanya dipermudahkan Allah..

10 masalah murid:

wani

subhanallah!!
semoga rohnya ditempatkan dalam kalangan para solehin..
al-fatihah buat ayah ros dan salam takziah buat ros dan keluarga.. semoga tabah menerima ujian Allah..

Kullu nafsin zaikatul maut..

maaf tak dapat nak hntr mesej sebab kredit tak ada..

b.i.n.t.a.n.g

rose, takziah ye. smoga hg kuat tempuhi sgala cabaran yg Allah bagi.

tabah.

rose lyza

terima kasih..aku redha..aku tau ayah aku dapat yg terbaik kat sana..

iza azmilia

takziah rose,
Al-Fatihah buat arwah ..

sesuci embun pagi

takziah kak..smoga tabah..kita senasib..smoga ditempatkan brsama golongan org yg briman..

✿Cik Bunge✿

takziah kak ats kehilangan
Al-Fatihah buat arwah...

Miz Winky

Takziah ros..
Siti dpat msg nurul forward..
So bgtau ngn kwn2 trdekat sedekahkan Al-fatihah..
nak msg ros xde no..
tapi penyakit arwah ayah ros same dgn arwah abg siti..
hati arwah abg siti pon rosak separuh so die berpeluh separuh je sebelum dia meninggal..
ps2 siti dpt bayangkan kesakitan yang ditanggung..
Semoga ditempatkan dikalangan orang yang beriman..
InsyaALLAH harap2 time kita nanti dipermudahkan juga mcm arwah ayah ros..

Fadhilah Bakri

sebak aku baca entri hg ni.. tapi aku taw,hg kuat kann???

ayah hg mesti nak hg hepy & berjaya. life must go on! =)

rose lyza

fadhilah bakri: kadang2 aku rasa kuat, kadang2 aku rasa lemah sgt..tapi insyaALLAH aku akan kuat sebab aku ada family yg baik, yg sokong aku selalu..

Anonymous

alfatihah buat arwah.. semoga tenang disana