roti prata versi tanjung permai

huhu..salam semua..
hari ni kami semua serumah buat aktiviti masak memasak yg dh lama ditinggalkan semenjak praktikum ni..huhu..
ni idea dari piyah, dia yg beli barang2...actually aku x pernah pun buat sebelum ni..makan kat kedai mamak pun jarang laa...
dahla..malas nak cakap, jom kita layan gambar...


haha..dah tinggal separuh pun..(kak di si tukang uli)


lenyek2 guna gelas plastik n tudung periuk, gler sedih org bujang (aku si tukang lenyek!!)

dh jadi camni lepas lenyek2, sedia utk digoreng!!! (letak tepung so x melekat)

kena goreng satu2..kena sabar btol ni..(azrin si tukang goreng)

tadaaa!!! yg pertama masak..(roti ni rangup dan sedap!!)

ni sardin yg dah dilenyek2.. (tengok dlm mangkuk tu)

tumis bawang, letak rempah kari..pas rempah masak, masuk sardin td (piyah si pembuat kuah)


senang kan?? bolehlah dibuat dengan kawan2, sedara mara atau pun org yg tersayang yer...
tepung yg digunakan ialah tepung atta (seriously aku pun x tau, tapi kat giant ada)
bancuh tepung dengan air n masukkan 2 sudu kecil minyak masak..
jadikan doh terlebih dahulu n biarkan tepung lebih kurang 2 jam...
lenyek (jangan terlalu tebal)
goreng dengan minyak yg sedikit dan api yg perlahan..
kuah dia macam yg dh gitau td..juz tambah garam n bawang besar secukup rasa...
boleh cuba yer kawan2....

0 masalah murid: